În prezent vă aflati în magazinul destinat clientilor din următoarea tară:   Romania.

Introduceți numărul comenzii, selectați cantitatea și comanda:
Importați comanda
-+
GAMA DE MARFURI
Gradinari în Austria | MAGAZINUL WEB STARKL (https://www.starkl.ro/)

Măr 'Gloster'

& laquo;

Descriere

Măr de iarnă. Face fructe devreme, în abundenţă şi rodeşte regulat. Soi rezistent, nepretenţios. Fructul este mare, bordo închis, cu coaja ceroasă. Pulpa este alb-verzuie, cu gust bun, acidulat, crocant, foarte zemos. Poate fi păstrat pînă la sfîrşitul primăverii. Perioada de coacere: începutul lui octombrie.
CANTITATE 1 buc
buc.
69,00 lei
TIMP DE LIVRARE
(la comanda curentă)
Martie mijloc
Număr articol 160030
Vândut

Timp de însămân?are, Timp de recoltare, Perioadă de înflorire, Fază de coacere, Coacerea fructelor

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Timp de însămân?are
Timp de recoltare
Perioadă de înflorire
Fază de coacere
Coacerea fructelor
Mai multe informatii
Denumire botanică Malus 'Gloster'
Protectie de iarnă Rezistent la îngheti
Plante melifere DA
Loc de plantare Însorit
Calitate rădăcină liberă

INSTRUCȚIUNI GENERALE VALABILE PENTRU CATEGORIE: Meri Imprimați instrucțiunile

Distanţa de plantare
Pomi cu trunchi mediu: distanţă între rînduri 6,5-8 metri şi distanţă între pomi 5-6 metri.
Fus cu braţe roditoare: distanţă între rînduri 6,5-7, 5 metri şi şi distanţă între pomi 3, 5-5 metri.
Arbuşti: distanţă între rînduri 4-5,5 metri şi distanţă între pomi 0, 8-4 metri.
Fus subţire: distanţă între rînduri 3 metri şi distanţă între pomi 1,5 - 2 metri.
Tufe: distanţă între rînduri 4 metri şi distanţă între pomi 4 - 5 metri.
Plantare
Groapa de plantare să aibă o suprafaţă de cel puţin 80x80 cm şi o adîncime de 80 cm. Înainte de plantare scurtaţi un pic rădăcina şi îndepărtaţi firile de rădăcină rupte. Înainte de plantare puneţi rădăcina într-un vas cu apă pentru cel puţin o zi. Faţă de nivelul solului pomii se plantează la aceeaşi adîncime la care au fost înainte de răsădire. La plantare puneţi în jurul rădăcinii pămînt afînat, dar aveţi grijă ca punctul de altoire să nu ajungă sub pămînt.
După plantare pe o suprafaţă de 1 m2 acoperiţi pămîntul cu turbă sau cu bălegar amestecat cu paie, astfel ocrotind pomul de uscare. Primăvara repetaţi udatul săptămînal, luînd de fiecare dată pentru fiecare pom în parte 15-20 l de apă, timp de aprox. două luni. Scurtaţi uşor lăstarii.
Plantaţi-i pe cît posibil într-un loc însorit, deoarece lumina soarelui influenţează în mod favorabil producerea substanţelor aromatice, ale vitaminelor precum şi a culorii fructelor. La lumina soarelui roua se evaporizează mai repede din coroana pomilor astfel nu se constituie condiţii de viaţă favorbile pentru apariţia bolilor micotice şi bacteriale.
Pe lîngă pomii fructiferi cu coroană în formă de fus subţire şi fus liber este întotdeauna nevoie de cîte un prăjină.
Plantare pe terasă ş
Speciile de măr pe portaltoi cu creştere slabă pot fi crescute pe terasă, se pot planta şi în vase. Regula de bază: cu cît vasul este mai mare, cu atît este creşterea mai bună, şi sînt fructele mai mari. Mărimea vasului: de la 50l în sus. Fundul vasului trebuie să fie găurit pentru scurgerea apei de prisos. Pentru plantare folosiţi sol de grădină şi turbă în amestec de 1:1. Puteţi pune pe fundul vasului cîţiva centimetri de pietriş, care ajută ca planta să nu stea în apă. Stratul de pietriş poate fi acoperit cu stofă sau cu o plasă deasă pentru a împiedica amestecarea cu pămîntul. La plantare aveţi grijă ca pămîntul să nu ajungă pînă la marginea vasului, deoarece udatul va fi mai greu. Pămîntul să fie cu cîţiva centimetri mai jos. Dacă doriţi să creşteţi planta în vas pe araci soluţia cea mai simplă este următoarea. Puneţi în vas 3 araci din bambus mai înalţi ca planta, iar apoi legaţi-i în partea de sus. În felul acesta obţineţi o formă de cort decorativă, dar ea corespunde pe deplin şi scopului. Planta este fixată şi ea aşa cum are nevoie. Îngrăşare: Cea mai bună soluţie pentru pom este dacă amestecaţi în pămînt un îngrăşămînt cu descompunere lentă şi acţiune îndelungată. Folosind un astfel de îngrăşămînt suplimentarea nutrienţilor poate fi rezolvată pentru întreaga perioadă de creştere. Tăiere: Se taie la fel ca şi pomii fructiferi plantaţi afară. O descriere mai detaliată găsiţi la tăiere. Udare: În vas planta are nevoie de mai multă apă. În mod normal trebuie udată zilnic. Protejare de iarnă: Pentru iarnă adăpostiţi planta în vas într-un loc ferit. În ierni severe la geruri mari se recomandă acoperirea vasului cu stofă. În zilele de iarnă mai calde nu strică dacă udaţi un pic, deoarece în locuri ferite pomuleţul se usucă uşor.
Protecţia plantelor
În cazul fiecărui insecticid trebuie respectat timpul de pauză obligatorie pînă la recoltare. Fiţi deosebit de atent la stropirea fructelor cu perioadă de coacere variată, deoarece printre acestea se pot afla unele care se coc mai devreme. Păduchii de frunze: Păduchii sug seva frunzelor, a lăstarilor tineri şi a mugurilor. Cînd apar în număr mare, frunzele se răsucesc şi se deformează. Combatere: Vă puteţi proteja împotriva lor cu ajutorul diferitelor insecticide. Se recomandă folosirea substanţelor sistemice. Păduchii ţestoşi Se stabilesc mai uşor pe plante fragede. Sub platoşă sug seva plantelor şi infestează frunzele şi fructele cu o secreţie lipicioasă. Combatere: se recomandă folosirea de substanţe sistemice. Gărgăriţa florilor de măr Manifestarea bolii: mugurii nu se desfac, rămîn în fază de boboc şi se brunifică. Un vierme de culoare alb-gălbuie roade florile. Combatere: înainte de înflorire merii se stropesc cu insecticide. Molia mărului Manifestarea bolii: larva dăunează deja din interiorul fructelor mici. Combatere: ne protejăm împotriva moliei prin stropire cu insecticide în luna mai, în perioada depunerii ouălor, şi repetăm acţiunea în luna iunie. Făinarea mărului Manifestarea bolii: apar pete de culoare verde-oliv şi gri-albe mai întîi pe frunze, apoi şi pe fructe. Din această cauză scade durata de păstrare a fructelor. Combatere: este importantă stropirea în repetate rînduri la 2-3 săptămîni, şi se recomandă folosirea alternantă a mai multor feluri de soluţii împotriva făinării.
Protejare de iarnă
Tăierea se efectuează în zile fără ger înainte de înmugurire (de regulă în februarie) după descrierea de mai sus. Faţă de gerurile mari ne putem proteja prin fumegare sau udare.
Rod
Soi: Vista Bella
Partener polenizator: Julyred, Jerseymac, Aromat de vară, Summered, Mollies Delicious
Soi: Eva
Partener polenizator: Vista Bella, Julyred, Jonager, Summered
Soi: Jonager
Partener polenizator: Vista Bella, Summered, Idared
Soi: Summered
Partener polenizator: Vista Bella, Julyred, Eva, Jonager, Idared
Soi: Mollies Delicious
Partener polenizator: Ozark Gold, Jonathan, Idared
Soi: Jonathan
Partener polenizator: Starking, Starkrimson Delicious, Golden Delicious, Golden Spur
Soi: Jonagold
Partener polenizator: Starking, Idared, Gloster
Soi: Starking
Partener polenizator: Jonathan, Golden Delicious
Soi: Starkrimson Delicious
Partener polenizator: Jonathan, Golden Delicous, Golden Spur
Soi: Golden Delicious
Partener polenizator: Jonathan, Starking, Gloster
Soi: Kovelit
Partener polenizator: Idared
Soi: Idared
Partener polenizator: Julyred, Eva, Jerseymac, Jonagold, Starking
Soi: Mutsu
Partener polenizator: Jonathan, Starking, Gloster
Soi: Gloster
Partener polenizator: Golden Spur, Jonathan, Golden Delicious
Soi: Granny Smith
Partener polenizator: Golden Spur, Jonathan M41, Starking
Soi: Prima
Partener polenizator: Jonathan
Soi: Red Rome
Partener polenizator: Idared, Granny Smith
Suplimentare de subs
Pentru asigurarea unei densităţi bune a fructelor pe ramuri este necesară aplicarea unor cantităţi corespunzătoare de îngrăşăminte. Fertilizarea excesivă poate însă afecta în mod nefavorabil păstrarea fructelor, formarea aromei, şi poate duce la contractarea unor boli.
Cel mai bine este să executăm anual, o dată primăvara şi o dată toamna o fertilizare de bază cu îngrăşăminte chimice. Pentru obţinerea unei recolte mai mari, pînă la sfîrşitul lui iunie se pot intercala fertilizări suplimentare. Pentru acest scop se potrivesc cel mai bine îngrăşămintele chimice care se dizolvă în apă.
După coacere respectiv recoltă, în perioada de toamnă se împrăştie doar îngrăşăminte cu descompunere lentă. Pentru acest scop se potriveşte cel mai bine bălegarul de grajd.
Tăiere
Alegerea perioadei potrivite de tăiere este esenţială din punctul de vedere al recoltei. Alegerea unei perioade nepotrivite are acelaşi rezultat ca şi cînd nu aţi fi efectuat tăierea pomilor deloc.
Text universal
Succesul cultivării fructelor depinde de următorii factori: sădire într-un loc potrivit soiului, climă, şi îngrijire corespunzătoare. Soiurile care au dovedit deja în condiţiile locale reprezintă cea mai bună garanţie pentru o recoltă satisfăcătoare.
Timp de plantare
Din martie pînă în mai şi din octombrie pînă la îngheţuri.
Plantele în container se pot sădi tot anul.
Udare
În cazul pomilor fructiferi numai după plantare este nevoie de o mocirlire temeinică. Primăvara repetaţi udarea săptămînal folosind de fiecare dată pentru fiecare pom 15-20 l de apă, timp de cca. 2 luni.
Vlastari salbatici
Se poate întîmpla ca din rădăcină sau trunchi să iasă lăstari sălbatici. Aceştia trebuie îndepărtaţi întotdeauna cu excepţia cazurilor cînd se usucă porţiunea de deasupra lăstarului nou ieşit. În această situaţie pomul se creşte din lăstarul nou.