Scrieți Număr articol și cantitatea.

+

Instrucţiuni de plantare

Distanţa de plantare

Pomi cu trunchi mediu: distanţă între rînduri 6,5-8 metri şi distanţă între pomi 5-6 metri.
Fus cu braţe roditoare: distanţă între rînduri 6,5-7, 5 metri şi şi distanţă între pomi 3, 5-5 metri.
Arbuşti: distanţă între rînduri 4-5,5 metri şi distanţă între pomi 0, 8-4 metri.
Fus subţire: distanţă între rînduri 3 metri şi distanţă între pomi 1,5 - 2 metri.
Tufe: distanţă între rînduri 4 metri şi distanţă între pomi 4 - 5 metri.

Plantare

Groapa de plantare să aibă o suprafaţă de cel puţin 80x80 cm şi o adîncime de 80 cm. Înainte de plantare scurtaţi un pic rădăcina şi îndepărtaţi firile de rădăcină rupte. Înainte de plantare puneţi rădăcina într-un vas cu apă pentru cel puţin o zi. Faţă de nivelul solului pomii se plantează la aceeaşi adîncime la care au fost înainte de răsădire. La plantare puneţi în jurul rădăcinii pămînt afînat, dar aveţi grijă ca punctul de altoire să nu ajungă sub pămînt.
După plantare pe o suprafaţă de 1 m2 acoperiţi pămîntul cu turbă sau cu bălegar amestecat cu paie, astfel ocrotind pomul de uscare. Primăvara repetaţi udatul săptămînal, luînd de fiecare dată pentru fiecare pom în parte 15-20 l de apă, timp de aprox. două luni. Scurtaţi uşor lăstarii.
Plantaţi-i pe cît posibil într-un loc însorit, deoarece lumina soarelui influenţează în mod favorabil producerea substanţelor aromatice, ale vitaminelor precum şi a culorii fructelor. La lumina soarelui roua se evaporizează mai repede din coroana pomilor astfel nu se constituie condiţii de viaţă favorbile pentru apariţia bolilor micotice şi bacteriale.
Pe lîngă pomii fructiferi cu coroană în formă de fus subţire şi fus liber este întotdeauna nevoie de cîte un prăjină.

Protecţia plantelor

În cazul fiecărui insecticid trebuie respectat timpul de pauză obligatorie pînă la recoltare. Fiţi deosebit de atent la stropirea fructelor cu perioadă de coacere variată, deoarece printre acestea se pot afla unele care se coc mai devreme. Păduchii de frunze: Păduchii sug seva frunzelor, a lăstarilor tineri şi a mugurilor. Cînd apar în număr mare, frunzele se răsucesc şi se deformează. Combatere: Vă puteţi proteja împotriva lor cu ajutorul diferitelor insecticide. Se recomandă folosirea substanţelor sistemice. Musca cireşului Larva, un mic vierme alb, se găseşte la desfacerea fructului. Combatere: Să ne protejăm faţă de ea cînd fructul începe să se coloreze.

Protejare de iarnă

Tăierea se efectuează în zile fără ger înainte de înmugurire (de regulă în februarie) după descrierea de mai sus. Faţă de gerurile mari ne putem proteja prin fumegare sau udare.

Rod

Soi: Bigarreau Burlat
Partener polenizator: Timpuriu de Münchenberg, Valerii Cikalov, Neagră de Szomolya, Van, Stella
Soi: Van
Partener polenizator: Linda, Rotundă de Solymár, Stella, Katalin, Hedelfingen, Neagră de Szomolya
Soi: Kavics
Partener polenizator: Pietroasă de Szomolya, Linda, Rotundă de Solymár, Germersdorf, Stella, Van, Uriaşă de Hedelfingen, Katalin, Scuturată de Szomolya
Soi: Margit
Partener polenizator: Rotundă de Solymár, Germersdorf, Linda,Van, Stella, Hedelfingen
Soi: Katalin
Partener polenizator: Neagră de Szomolya, Rotundă de Solymár, Germersdorf, Linda,Van, Hedelfingen
Soi: Linda
Partener polenizator: Rotundă de Solymár, Germersdorf, Van, Stella, Katalin, Uriaşă de Hedelfingen
Soi: Uriaşă de Hedelfingen
Partener polenizator: Margit, Rotundă de Solymár, Germersdorf, Linda, Katalin
Soi: Uriaşă de Germersdorf
Partener polenizator: Rotundă de Solymár, Van, Stella, Katalin, Uriaşă de Hedelfingen
Soi: Stella
Partener polenizator: Autofertil

Suplimentare de subs

Pentru asigurarea unei densităţi bune a fructelor pe ramuri este necesară aplicarea unor cantităţi corespunzătoare de îngrăşăminte. Fertilizarea excesivă poate însă afecta în mod nefavorabil păstrarea fructelor, formarea aromei, şi poate duce la contractarea unor boli.
Cel mai bine este să executăm anual, o dată primăvara şi o dată toamna o fertilizare de bază cu îngrăşăminte chimice. Pentru obţinerea unei recolte mai mari, pînă la sfîrşitul lui iunie se pot intercala fertilizări suplimentare. Pentru acest scop se potrivesc cel mai bine îngrăşămintele chimice care se dizolvă în apă.
După coacere respectiv recoltă, în perioada de toamnă se împrăştie doar îngrăşăminte cu descompunere lentă. Pentru acest scop se potriveşte cel mai bine bălegarul de grajd.

Tăiere

Alegerea perioadei potrivite de tăiere este esenţială din punctul de vedere al recoltei. Alegerea unei perioade nepotrivite are acelaşi rezultat ca şi cînd nu aţi fi efectuat tăierea pomilor deloc.

Text universal

Succesul cultivării fructelor depinde de următorii factori: sădire într-un loc potrivit soiului, climă, şi îngrijire corespunzătoare. Soiurile care au dovedit deja în condiţiile locale reprezintă cea mai bună garanţie pentru o recoltă satisfăcătoare.

Timp de plantare

Din martie pînă în mai şi din octombrie pînă la îngheţuri.
Plantele în container se pot sădi tot anul.

Udare

În cazul pomilor fructiferi numai după plantare este nevoie de o mocirlire temeinică. Primăvara repetaţi udarea săptămînal folosind de fiecare dată pentru fiecare pom 15-20 l de apă, timp de cca. 2 luni.

Vlastari salbatici

Se poate întîmpla ca din rădăcină sau trunchi să iasă lăstari sălbatici. Aceştia trebuie îndepărtaţi întotdeauna cu excepţia cazurilor cînd se usucă porţiunea de deasupra lăstarului nou ieşit. În această situaţie pomul se creşte din lăstarul nou.